Romania

Charlottenburg, singurul sat circular din România

Charlottenburg, sat circular aflat la 35 de kilometri de Timişoara, a fost construit in urma cu peste 240 de ani de colonişti germani, sub forma unui cerc.

Charlottenburg (sau Șarlota, s-a mai numit Barița, germană Charlottenburg, Charlotenburg, Schalotteborch, maghiară Sarlotavar)  este o localitate din județul Timiș, Banat, România. Face parte din comuna Bogda și a fost înființată în 1771, odată cu cel de-al doilea val de colonizări germane.

Satul a fost întemeiat cu 32 de familii (171 persoane) din Provincia Autonomă Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena şi Baden-Württemberg.   Charlottenburg (sau Şarlota) are un diametrul interior de 210 metri. În mijlocul cercului a fost construită biserica, aici au săpat prima fântână, iar mai târziu în cerc s-a ridicat şi şcoala.

Renumitul geograf şi pedagog maghiar Magda Pál (1770-1841) a numit Charlottenburgul „cel mai frumos sat din Ungaria” din acea vreme.

De pitorescul satului a fost fascinat şi un pilot german, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial care, atras de priveliştea aeriană, a aterizat cu avionul pe un ogor din apropiere.

Johann Caspar Steube scrie în martie 1779 în scrisoarea a treia din Timişoara: „… acest sat este singurul sub formă circulară. În mijlocul satului se găseşte o fântâna acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se gaseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi şura. Apoi urmează grădina unde se găseşte plantată viţa de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta şi nici cu un picior mai distanţată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat – au aceasi distanţă una faţă de alta”.


 


Satul construit în formă de cerc a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *