Romania

Mănăstirea rupestră Sinca Veche

Mănăstirea rupestră Sinca Veche este un vechi lacas de cult ce se afla in cotul format de Muntii Fagaras si Perisani, la 45 de kilometri de Brasov si la 22 de kilometri de Fagaras pe soseaua ce leaga Sercaia de Rasnov. Locasul de cult se gaseste langa comuna Sinca Veche, sub dealul Plesu.

Biserica rupestra se afla la circa doi kilometri de localitatea Sinca Veche – toti localnicii cunoscand drumul care este si marcat prin semne vizibile.

La Sinca Veche se vine pentru legendele si misterul lacasului de cult sapat in piatra.

Acestui lacas i s-a dus vestea de „Templul Ursitelor”, „Manastirea Sapata in Piatra” sau „Templul de la Sinca Veche”, loc de reculegere, de implinire a dorintelor bune, dar si de oarece fenomene paranormale – dupa parerea unora.

mănăstirea rupestră

Cunoscut mai mult sub denumirea de „Templul Ursitelor”, locasul de cult din Sinca Veche se banuieste ca are o vechime de aproximativ 7.000 de ani si se presupune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat „Templul Alb” din Insula Serpilor.

Sinca Veche apare in acte incepand cu secolul al XII-lea si este cunoscuta, pe langa numeroasele vestigii arheologice inca nevalorificate, gratie istoricului si filologului roman Gheorghe Sincai, a carui famile isi are radacinile aici.

Dat fiind faptul ca Sinca a fost o localitate la granita intre Romania si Imperiul Habsburgic, aceasta a avut o istorie mai napastuita, influentata de comunitatile care s-au perindat in timp pe aici.

Manastirea rupestra nu a putut fi datata cu precizie, versiunea mai des intalnita accepta ca an al aparitiei 1742, moment cand bisericile ortodoxe sunt interzise. Sunt pareri care spun ca manastirea exista de cateva mii de ani, avand origini dacice sau chiar mai vechi.

mănăstirea rupestră

In anul 1789 pastorul reformat din Fagaras scria despre manastire: „Manastirea este taiata in intregime in piatra de cariera si deci nu are acoperis. Este sapata cu pricepere, cu o munca uriasa, demna de mirare. Ferestrele sunt taiate lateral, atat de inguste incat calugarii cand slujesc se plimba cu cartile dupa razele soarelui”.

Controversele asupra lacasului sunt legate nu numai de imposibilitatea datarii si a stabilirii originilor sale, a autorilor insemnelor de pe pereti, ci si de arhitectura. Biserica are doua altare, ceea ce ii face pe multi sa sustina ca nu are o origine crestina. Altii sunt de parere ca in timp peretii s-au surpat si au fost unite cele doua biserici, care au existat atunci cand comunitatea de monahi si-a marit numarul.

Istoricii spun ca templul este unic in lume, insa locul este controversat, iar opiniile sunt diverse. A fost folosit ca loc de refugiu si rugaciune de catre calugarii ardeleni haituiti de Maria Tereza in anii 1700, pentru a trece la catolicism. Cu toate acestea, in nici una din incaperi nu exista vreun semn al crucii.

Deci, toata lumea e de acord ca avem de-a face cu ceva unic. Ascunsa privirilor de un palc de padure, descoperi o adevarata biserica subterana.

Drumul porneste din localitate si te conduce pana la padurice, de unde mai urci cateva minute. Se ajunge apoi la o cruce mare si simpla, din beton, care indica inceputul drumului pe dealul in care se afla acest asezamant. In aceasta zona vegetatia este mult mai abundenta, iar padurea este foarte deasa.

In cele din urma, se ajunge si la ceea ce acum se vede ca un fel de jumatate de umbrela intinsa peste colosul pigmentat cu diferitele straturi de gresie, cafenii sau rosiatice.

In prima camera a asezamantului aflam o incapere relativ mare, cu bolta, al carei tavan a fost scobit astfel incat razele soarelui sa patrunda si sa lumineze intregul loc. Asemanarea cu o biserica, a carei clopotnita se deschide spre cer, este foarte mare.

Turla bisericii a fost ridicata din interior, in gresia moale, iar varful e ca un fel de fereastra, de unde o raza de lumina razbate exact in altar. Turnul interior, pe unde intra lumina zilei, este inalt de 10 metri si seamana cu o turla fara acoperis. Traditia populara spune ca pe acolo coboara energiile si ca dedesubt, in pamant, ar exista un tunel de comunicare pana la Cetatea Rasnovului.

mănăstirea rupestră
Biserica Rupestra Since Veche – Bucuria Neasteptata

Locasul de cult este compus din incaperi de cult si altare cu sculpturi ciudate. Aici au fost sapate noua incaperi, unite intre ele prin galerii. Cateva incaperi s-au surpat cu mult timp in urma, dar nu numai din cauza ploilor care au sapat in stanca, ci mai ales dupa ce tot felul de indivizi au spulberat pereti intregi, in cautarea unor ipotetice comori.

A doua incapare, de dimensiuni mai mici, adaposteste si altarul acestui lacas. Simbolul asemanator lui Yin-Yang (o clepsidra) precum si Steaua lui David dau de gandit arheologilor si celor care studiaza istoricul locului.

Din intregul complex, doar in altar au supravietuit aceste doua urme ale trecutului. Mai sunt si unele semne despre care unii sustin ca ar insemna Iahve. Preotul de la Sinca Veche spune ca aceste insemne nu au mai mult de cateva decenii, dar ca atunci cand a intrat in slujba aici (acum mai bine de 30 de ani) aceste simboluri existau deja.

mănăstirea rupestră

Dealul Plesu, pe care este construit Templul Ursitelor este locul unde tinerii din zona arunca, din cele mai vechi timpuri, o roata pe care leaga paie carora le dau foc. Localnicii au credinta ca astfel isi vor afla ursita si se vor casatori pana la sfarsitul anului. Traditia se respecta de trei ori pe an, de Sfantul Gheorghe, la Lasata Secului, inainte de Pasti si la Schimbarea la Fata a Domnului.

mănăstirea rupestră

Localnicii vorbesc despre „Templul ursitelor”, pentru ca in acest loc s-ar implini dorintele celor care vin sa se roage. Mai era si alta credinta, pastrata si azi, dar in mica masura, insa urmata cu strasnicie in vremuri imemoriale.

Oamenii din zona erau convinsi de puterea extraordinara care se ascunde sub piatra, asa ca intrau in galerii si lasau acolo icoane, haine, apa si mancare. Credeau ca lucrurile acelea se incarca astfel cu o energie deosebita, pentru ca apoi veneau, recuperau totul si consumau mancarea, purtand si hainele, iar icoanele erau duse acasa, in speranta ca vor transfera macar o mica parte din „sufletul” pamantului in caminul si in viata lor.

Mulţi oameni au semnalat de-a lungul timpului faptul că la Şinca Veche se produc tot felul de întâmplări ciudate. Unii vorbesc despre minuni precum coruri îngereşti care se aud din cer sau vindecări miraculoase, precum cea a unui copil mut care a vorbit acolo pentru prima oară. De asemenea, se spune că mai multe persoane au avut aici viziuni – se spune că uneori în grotă apare o siluetă albă de fată – sau vise premonitorii.

Alţii spun că locul este încărcat cu o energie ieşită din comun, care favorizează fenomene paranormale. Nu puţini au fost cei care, făcând fotografii în interiorul templului au avut surpriza să descopere în imagini mai multe sfere luminoase (simple particule de praf, spun scepticii), de diferite dimensiuni, pe care nu le remarcaseră în momentul în care au apăsat pe butonul declanşator. Nu doar aparatele de fotografiat sunt afectate în zonă, ci şi camerele de filmat. Unora li s-a întâmplat ca aparatul să nu poată fi controlat şi să pornească şi să se oprească de parcă ar avea o voinţă proprie, alţii au descoperit în imaginile filmate lucruri pe care în interiorul peşterii nu le văzuseră sau chiar siluete bizare. Au fost destui şi cei care, deşi au filmat în grotă, au constatat cu surprindere că imaginile dispăruseră în mod suspect.

De asemenea, prin sat umblă vorba că mai multe persoane au găsit în interiorul mănăstirii cristale de cuarţ a căror apariţie nimeni nu şi-o poate explica. Unii spun că ar fi cristale care stabilesc o cale de comunicare cu lumea de dincolo sau chiar cu fiinţe din alte dimensiuni.

Toate fenomenele bizare raportate în zonă, plus faptul că în zonă, deşi este o vegetaţie bogată, nu s-a putut cultiva niciodată nimic, deşi au fost destui cei care au încercat, i-a făcut pe unii să adopte teoria potrivit căreia Templul de la Şinca Veche ar putea fi o creaţie a unor fiinţe mult mai avansate decât oamenii.

Mai sus de acest stravechi locas de cult se afla o manastire de calugari ce poarta hramul Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Paraclisul in care se savarsesc slujbele pastreaza cu cinste si o particica din Moastele Sfantului Nectarie.

mănăstirea rupestră

Aici se gaseste si un frumos pangar, cu obiecte de calitate si foarte frumos lucrate. De asemenea, la miruit, parintele slujitor ofera inchinatorilor si o bucatica de vata imbibata cu mir de la Moastele Sfantului Nectarie.

mănăstirea rupestră

mănăstirea rupestră

Templul Ursitelor de la Şinca Veche este un loc interesant ce se află pe teritoriul ţării noastre şi completează bogăţia spirituală a poporului român, un loc cu totul aparte, şi plin de mister, care merită vizitat. Şinca Veche este şi locul de unde se trage familia marelui istoric şi filolog Gheorghe Şincai, reprezentant al Şcolii Ardelene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *