Asia

Primul „ORAȘ PĂDURE” din lume

Avangardistul concept ce va combate poluarea, se află în construcție.

Ne-am deprins cu toții, nu fără motive, să considerăm orașele moderne drept locuri poluate și poluante. Totuși, viața urbană a viitorului ar putea fi alta, dacă vom îndrăzni să dăm orașelor noastre un alt chip, în care va predomina verdele natural. Deocamdată, pe teritoriul chinez este transformat în realitate un proiect excepțional, unic în lume. Este vorba, nici mai mult, nici mai puțin, despre un oraș care combate poluarea. „Orașul Pădure” este proiectat de către cei de la Stefano Boeri Architetti și, în momentul de față, se află în construcție, la Liuzhou, în provincia Guangxi.

Avangardistul oraș va fi unul autosuficient, producându-și singur toată energia necesară, doar din surse regenerabile. Cum spuneam, culoarea predominantă va fi verdele, întrucât clădirile vor fi acoperite de către o bogată vegetație. „Orașul pădure” își va merita numele pe deplin, de vreme ce în interiorul său vor exista nu mai puțin de 1.000.000 de plante, dintre care cel puțin 40.000 de copaci. Această mare de verdeață va absorbi 10.000 de tone de dioxid de carbon anual, plus 57 de tone de alți poluanți dăunători sănătății oamenilor.

Orașul verde va fi construit pentru municipalitatea din Liuzhou, într-un perimetru urban situat de-a lungul râului Liujiang. Suprafața primului „oraș pădure” din lume va fi de 175 de hectare. Dacă se va dovedi un succes, designul său va reprezenta o sursă de inspirație și pentru alte zone urbane din China și din lume. Va fi – lucru foarte rar în ziua de azi, un oraș în care pentru fiecare locuitor va exista mai mult de un arbore. 40.000 de copaci la 30.000 de locuitori! Clădirile de locuit și de birouri vor fi acoperite de către vegetație, fiind folosite, conform proiectului, în acest scop, peste 100 de specii de plante, atent alese. Cele un milion de plante vor produce 900 de tone de oxigen, anual.

Citește mai departe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *